Ska försöka att återge lite om loppet, det blir inte så lätt… jag kommer inte ihåg speciellt mycket.

Jag hade mina tankar innan loppet på hur jag skulle lägga upp mitt lopp i år, förra året gick jag med i täten direkt från början vilket jag fick betala ett högt pris för. I år så hade jag funderat på att köra i ett jämt tempo hela vägen men då blev kanske risken att man får springa många mil helt själv.

Hur som helst så programmerade jag in min GPS på 4.00 min/km i 6 tim och 40 min. (Hade kollat med Fredrik Elinder vad Runes rekord var innan.)

Starten är ett kapitel för sig. De hade ordnat med en start portal där alla trodde att vi skulle starta, problemet var bara att startlinjen var 50 meter bakom. 5 min innan start så försökte arrangörerna att pressa deltagarna tillbaka till startlinjen. De lyckades pressa tillbaka alla löpare vilket gjorde känslan av löptävling mera påminde om en konsert, det var helt omöjligt att röra på fötterna.

Starten gick och äntligen så kunde man börja att andas igen. Det gick även en marathon tävling samtidigt vilket gjorde att det var ganska svårt att veta vilka som sprang 100k, man kunde ju se på numren vilka som man tävlade mot men det var ändå ganska rörigt. Efter ca. 1 km så hade det lugnat ner sig och jag började att hitta min fart, till skillnad mot förra året så verkade även de andra välja att köra lite lugnare i början. Vi blev en ganska stor klunga med 3 italienare en spanjor och lite övriga som jag inte kommer ihåg. De första 5 gick på 19.35 vilket var lite snabbare än planerat med ändå helt OK.

10 km passerades på 39.27, vi var fortfarande samma gäng som vi blev vid starten. Efter ca 13 km så började Italienarna prata med varandra och sedan höjde de farten rejält. Jag hängde på i ca 500 meter innan jag konstaterar att det går för fort, strax efter att jag har släppt så stannar de och utför vissa behov. I samband med detta så spricker våran klunga och alla springer mer eller mindre själva. Jag får sällskap med 2 av Italienarna ett par kilometer till innan de börjar prata på nytt och sänker tempot.

Nu är vi framme vid ca 20 km. Härifrån och in så springer jag helt själv, med undantag av km 93 till 97 km. Kilometrarna rullar på ganska bra och jag kolla mycket på klockan att jag håller mina 4 min/km fart. Jag börjar även passera en del löpare och får besked om att jag är 6 min efter täten.

När jag ska gå ut på det sista av de 5 varven så är det bara 45 sek upp till ledaren (en jappan) Känner mig bra i benen och jag ser ingen anledning att stressa för att komma ifatt, det går ganska segt att jaga in de sista sekunderna men vid 93 km så är jag ifatt. Jag lägger mig i rygg ett tag för att vila lite. Konstaterar kanske snart att även jappanen sänker farten markant. Jag tänker i ett par sekunder innan jag bestämmer mig för att gå upp och köra, det är ändå jag som har övertaget och det är jag som har kommit ifatt. Jag höjer farten så gått det går efter 94 km. Han hänger på.

Efter 97 km så kommer värdens ryck från jappanen. Jag försöker att svara på farthöjningen, men jag ser ganska snart att det kommer att bli svårt att köra i jappanens tempo. Kollar på min klocka för att se att det inte är jag som har tappat farten men den visar 3.47 min/km Jag sliter på så gott som de går in i mål. Jag har ingen koll på att bara 15 sekunder efter mig så kommer Italienaren Giorio Calcaterra i mål. Detta hade kunnat bli en mycket otrevlig överraskning, men nu klarade jag mig. Detta var bara ren tur, men det ska man få ha någon gång.

Km tider hittar ni på länken nedan: http://www.familjenbuud.se/jonas/GPS_loggar/2009-06-19%20VM%20EM%20100K.html

Från sändningen i Radiodalarna… det börjar ca 12 min in.

http://www.sr.se/webbradio/?type=broadcast&Id=1816124&BroadcastDate=&IsBlock=1